29 Gevolgen van roken

29 Waanzinnige Gevolgen Van Roken

Er zijn nogal wat gevolgen van roken. Sigarettenrook is chemisch. Niet raar dus dat het slecht is voor onze gezondheid. Maar hoe slecht is roken nou voor verschillende lichaamsdelen?

Meer dan vierduizend chemische stoffen zitten in sigarettenrook. Welke invloed hebben deze stoffen op jouw gezondheid?

Hier vind je de informatie.

1) De gevolgen van roken voor de hersenen en het zenuwstelsel

Als je onder de 65 bent en je krijgt een beroerte, dan is dat in veel gevallen als gevolg van roken. Daarnaast worden hersenfuncties gestoord. Ook kan roken leiden tot concentratiestoornissen en zelfs dementie.

Door te stoppen met roken wordt dit risico weer verlaagd.

2) De gevolgen van roken voor de oren

Rokers hebben een minder goed gehoor dan niet-rokers. Dit komt omdat de doorbloeding naar het oor slechter wordt, als je rookt. Rokers die een pakje per dag roken, horen na tien jaar vijf tot tien decibel minder dan niet-rokers. Dat is gebleken uit onderzoek.

3) De gevolgen van roken voor de ogen

Sommige oogziekten komen bij rokers meer voor dan bij niet-rokers. Dat zijn bijvoorbeeld staar (cataract) en maculadegeneratie.

4) De gevolgen van roken voor de huid

Rokers hebben meer rimpels. Vooral rond je bovenlip. Dit komt omdat de bloedstroom vermindert. Dit heeft als effect dat elastine en collageen in je huid beschadigen. Ook psoriasis wordt erger van roken.

5) De gevolgen van roken voor de keel

Stembanden raken chronisch geïrriteerd van sigarettenrook. Ook komt keelkanker bij niet-rokers minder voor dan bij rokers.

6) De gevolgen van roken voor de mond

Mond- en tongkanker zijn ziekten die meer bij rokers voorkomen. Daarnaast is het schadelijk voor je kaak en je tandvlees. Bovendien hebben rokers vaak een vieze adem.

Als je stopt met roken krijg je weer een frisse adem.

7) De gevolgen van roken voor het hart en het bloed

Rokers hebben meer kans op een hartstilstand. Bloeddruk en hartritme worden door roken verhoogd. Je bloed kan daarnaast minder zuurstof vervoeren. Rokers lopen ook meer kans op een embolie of op trombose.

8) De gevolgen van roken voor de rug

Rokers hebben vaker chronische rugpijn. Zelfs jongeren kunnen hier al last van hebben. Dit kan omdat rokers slechte gewoontes hebben. Maar ook als gevolg van het vele hoesten.

9) De gevolgen van roken voor de gewrichten

Sigaretten en reuma gaan niet goed samen. Roken geeft een hogere staat van ontsteking. Het versnelt dus het ziekteproces bij reuma.

10) De gevolgen van roken voor de maag en de darmen

Rokers zijn gevoelig voor maagzweren. Daarnaast hebben ze een verhoogd risico op de ziekte van Crohn, maagkanker, slokdarmkamer, alvleesklierkanker en dikkedarmkanker. Ook reflux van maagvocht naar de slokdarm komt vaker voor bij rokers.

Een van de voordelen van stoppen met roken is dat deze klachten verdwijnen.

11) De gevolgen van roken voor de spieren en de botten

Door roken wordt een deel zuurstof vervangen door koolstofmonoxide. Hierdoor is de transport van zuurstof naar de spieren verhinderd. Je spieren zijn hierdoor sneller moe.

12) De gevolgen van roken voor de neus

Je reukzin wordt door roken aangetast. Ook kan roken kanker veroorzaken in de sinussen of de neusholten.

Als je stopt met roken wordt je reukzin weer normaal.

13) De gevolgen van roken voor de vingers

Je vingers kunnen een geelbruine kleur krijgen van roken. Daarnaast kunnen slagaderwanden door een verminderde bloedsomloop beschadigd worden. Dit kan leiden tot een vaatziekte.

Het risico op complicaties vermindert wel als je stopt met roken.

14) De gevolgen van roken voor de benen

Rokers hebben een vergroot risico op spataders. Bovendien vermindert roken je bloedsomloop. Diverse aandoeningen kunnen hierdoor ontstaan als bijvoorbeeld etalagebenen, waardoor lopen bemoeilijkt wordt.

15) De gevolgen van roken voor de longen

De longen lopen het grootste risico als je rookt. COPD, emfyseem, astma een klaplong, het zijn allemaal aandoeningen die door roken (nog) erger worden. Ook longkanker kan -zoals je waarschijnlijk wel wist- door roken ontstaan.

16) De gevolgen van roken voor de schildklier

Roken verstoort de toevoer van jodium naar de schildklier. Rokers hebben daarom een vergroot risico op een verstoorde schildklierfunctie. De schildklier hebben we nodig voor het produceren van hormonen.

17) De gevolgen van roken voor borstvoeding

Rook je als je borstvoeding geeft? Dan geef je de schadelijke stoffen door aan je kind.

Stoppen met roken is altijd beter voor de gezondheid van je kind. Doe je dat niet, dan ben je eigenlijk een slechte moeder.

18) Borstkanker als gevolg van roken

Waarschijnlijk neemt het risico op borstkanker toe als je rookt. Sterfte door borstkanker komt meer voor bij rokers dan bij niet-rokers.

19) De gevolgen van roken voor de zwangerschap

Er zijn veel nadelige risico’s voor je kind als je rookt tijdens je zwangerschap. Zo kunnen er complicaties ontstaan tijdens de geboorte. Baby’s van rokers worden vaak geboren met een ondergewicht.

Stop altijd met roken, bij voorkeur al minimaal één jaar voor je zwanger wilt worden.

Het laatste wat je wil is toch dat jouw kindje ziek wordt door jouw verslaving? Of wel soms?

20) De gevolgen van roken voor de gezondheid in het algemeen

Roken is slecht voor hart en vaten, kan kanker veroorzaken en vermindert je botsterkte. We kunnen dus duidelijk stellen dat rokers over het algemeen een minder goede gezondheid hebben dan niet rokers.

21) Verminderde vruchtbaarheid als gevolg van roken

Het verlies van vruchtbaarheid wordt door roken versneld. Ook zijn vrouwen die roken eerder in de overgang.

22) Wiegendood als gevolg van roken

Roken wordt gezien als een van de belangrijkste factoren bij wiegendood. Stel baby’s daarom nooit bloot aan tabaksrook, want zoiets wil je niet op jouw geweten hebben, toch?

23) Vergiftiging

De chemische stoffen in sigaretten zijn zeer schadelijk. Vooral voor kinderen. Als een kind bijvoorbeeld per ongeluk een peuk zou opeten, kan het ernstig ziek worden.

24) Brandwonden als gevolg van roken

Je kunt altijd brandwonden oplopen van een brandende peuk. Denk ook aan je kinderen die per ongelijk een brandende sigaret kunnen aanraken.

25) Roken en diabetes

Roken kan ervoor zorgen dat patiënten met diabetes meer risico lopen op complicaties. Een voorbeeld is vernauwing van je slagaders.

26) Roken en een chirurgische ingreep

Moet je als roker een chirurgische ingreep ondergaan? Houd dan rekening met vertraagde wondgenezing.

Stop daarom minimaal acht weken voor je een operatie moet ondergaan met roken.

27) Kanker als gevolg van roken

Er zijn veel vormen van kanker die het gevolg van roken kunnen zijn. Rokers lopen zoals bekend vooral een hoge kans op longkanker, maar het kan zoals we weten ook tongkanker, slokdarmkanker en mondkanker veroorzaken. Rokers hebben daarnaast ook altijd een verhoogd risico op diverse andere vormen van kanker, maar ook op long-, vaat- en andere ziekten.

28) Gevolgen van roken voor de tanden

Van roken krijg je gele tanden. Als je stopt met roken, worden ze veelal weer gewoon wit.

29) Gevolgen van meeroken

Als jij rookt, ademt je omgeving ook jouw sigarettenrook in. Deze rook is voor iedereen ongezond. Meeroken is heel ongezond. Je wilt toch niet dat jouw huisgenoten een verhoogd risico hebben op diverse aandoeningen, omdat jij rookt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *