Borstvoeding en roken? Dan is het eigenlijk al véél te laat!

Borstvoeding en roken gaan echt niet samen. De melkproductie wordt minder en de baby kan problemen ondervinden. Behalve dat de melkproductie afneemt, kan roken ook zorgen voor een verminderd toeschietreflex.

Kun je het roken niet laten? Weet dan wel dat borstvoeding en roken toch beter is dan flesvoeding. Maar stoppen met roken is uiteraard vele malen beter.

Roken tijdens borstvoeding kan problemen geven

De problemen die je kindje kan ondervinden van borstvoeding en roken zijn:

  • Misselijkheid
  • Overgeven
  • Diarree
  • Buikkramp
  • Langdurig huilen
  • Luchtweginfecties

Het langdurige huilen wordt veroorzaakt door de darmkrampjes. Deze kan je kindje krijgen als gevolg van roken.

Onderzoek heeft aangetoond dat een baby van een rokende moeder meer kans heeft op luchtweginfecties. Dit in vergelijking tot kinderen die borstvoeding krijgen van niet rokende moeders. Kinderen die kunstvoeding krijgen hebben ook meer kans op een luchtweginfectie.

Als je echt niet kunt stoppen met roken, probeer dan alleen direct na het geven van borstvoeding te roken. Zo heeft je lichaam ruim de tijd de ergste afvalstoffen weg te werken. Onthoud echter dat roken niet alleen jezelf schaadt.

Borstvoeding en roken combineren is niet verstandig!

Over roken wordt gezegd dat nicotine van één sigaret binnen anderhalf uur na het roken uit je lichaam is. Nicotine kan echter nooit gezond zijn voor je kindje.

Sigarettenrook bevat nitrieten en nitraten, die beide in de moedermelk terechtkomen. Daarnaast bevat sigarettenrook nitrosamine.

Nitrosamine is kankerverwekkend maar wordt volgens onderzoek niet in moedermelk aangetroffen.

Borstvoeding en roken of stoppen?

Het is beter om niet te roken in de nabijheid van je kindje. Ook je bezoek kan beter elders roken, bijvoorbeeld buiten.

Natuurlijk is het altijd beter om helemaal te stoppen met roken. Het is nooit te laat om te stoppen.

Vrouwen die zwanger willen worden, kunnen het best per direct stoppen met roken. Tijdens de zwangerschap roken is namelijk ook niet goed voor je ongeboren kind. De gezondheid van je kind is belangrijk!

Mocht stoppen met roken nou echt niet lukken, rook dan in elk geval minder. Zodra de baby er is, kun je ervoor kiezen om alleen nog buiten te roken. Je kindje rookt op die manier zo min mogelijk mee.

Stoppen met roken kan bijvoorbeeld met nicotinepleisters. Deze pleisters geven je lichaam wat nicotine, waardoor je langzaam afbouwt. De nicotine uit de pleisters kan bijna niet in je moedermelk terechtkomen.

Vrouwen die zwanger willen worden, kunnen ook direct starten met de nicotinepleisters. Voor de gezondheid van je kind is het echt beter om te stoppen met roken.

Stop je pas met roken als je al borstvoeding geeft? Houd er dan rekening mee dat je kindje ook een beetje ontwenningsverschijnselen krijgt. Hij kan bijvoorbeeld hoofdpijn krijgen of een verstoord slaappatroon.

Dit mag echter nooit een reden zijn om dan maar te blijven roken. De ontwenningsverschijnselen zijn minder erg dan het effect van roken zelf.

Het effect van borstvoeding en roken

We zeiden het al eerder, roken tijdens borstvoeding vermindert het toeschietreflex. Dit is het reflex van je lichaam om melk richting je tepels te stuwen. Hierdoor krijgt je kindje daadwerkelijk melk naar binnen, als het begint te zuigen.

Daarnaast is de melkproductie vermindert. Dit komt omdat het prolactinegehalte lager wordt. De kans is dus groot dat borstvoeding minder succesvol is, als je rookt.

Door nicotine treedt vernauwing in je vaten op. Het lijkt dus logisch dat nicotine een verkeerde invloed heeft op je toeschietreflex. Dit reflex wordt veroorzaakt door oxytocine,

Oxytocine verwijdt vaten, maar wordt tegengewerkt door nicotine.

Onderzoek heeft uitgewezen dat baby’s van rokende moeders achterblijven in gewicht. Dit in vergelijking tot baby’s van niet-rokende moeders.

Baby’s van rokende moeders hebben aanzienlijk meer kans op bijwerkingen.  En eigenlijk moet je voor de gezondheid van je kindje dus stoppen met roken.

De conclusie die je kunt trekken? Borstvoeding en roken gaan niet samen. Maar roken en kunstvoeding nog minder.

Probeer daarom altijd te stoppen met roken, liefst al ruim voor je zwanger wilt worden. Tijdens het roken borstvoeding geven wordt streng afgeraden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *