Rokershoest, wat is dat eigenlijk en gaat dat ooit nog weg?

Teer in je longen maakt dat je een rokershoest ontwikkelt. Mensen met een rokershoest denken dat hoesten onschuldig is. Gewoon hoesten omdat je verkouden bent is dat ook. Een rokershoest is echter niet onschuldig.

Rokers hoesten vaak. Daarbij hoesten zij slijm op. De slijmen zijn meestal donker gekleurd. Dit is een teken dat er giftige stoffen in je longen zitten. De meeste mensen hebben vooral ’s morgens last van een rokershoest. Dit komt omdat afval ’s nachts verzameld wordt in de longen. ’s Morgens zitten je luchtwegen vol. Hoesten is niets meer dan een reflex.

Trilhaartjes versus rokerslongen

Een rokershoestje ontstaat omdat het teer in je longen weg moet. Zonder teer kun je namelijk veel beter ademhalen.

Het slijm dat je ophoest als roker, is dus afval van de longen. Dit ontstaat door beschadigde trilhaartjes. Trilhaartjes hebben namelijk als functie de longen te zuiveren.

Zijn de trilhaartjes beschadigd, dan weigeren ze werk. Dat is jammer, want trilhaartjes zijn namelijk heel nuttig.

De teer in je longen wordt niet meer door de trilhaartjes verwijdert. Rokerslongen is het resultaat. Slijmen hopen zich op en moeten zo snel mogelijk je lichaam uit. Afval hoort immers niet thuis in de longen.

De donkere slijmen hopen zich op in de longen en kunnen alleen nog opgehoest worden.

Heb je het rokershoestje niet alleen ’s morgens maar eigenlijk de hele dag? Dan is stoppen met roken echt de enige oplossing!

COPD als gevolg van rokerslongen

Het is algemeen bekend dat roken niet goed is voor de longen. Rokerslongen en een rokershoest zijn de eerste symptomen van bijvoorbeeld COPD. Dit is een chronische longziekte.

COPD wordt veroorzaakt door langdurige blootstelling aan stoffen die de longen irriteren. De aandoening ontstaat vaak na je veertigste levensjaar. Roken is meestal de oorzaak.

Stoppen met roken heeft altijd effect bij het terugdringen van COPD-klachten. Stop daarom vandaag nog!

COPD wordt nog weleens verward met de chronische aandoening astma. Het verschil is echter dat astma als gevolg van een allergie of erfelijke aandoening ontstaat.

COPD is chronisch en is een aandoening waarbij de longen onherstelbaar zijn beschadigd. Maar trek tijdig aan de bel! Je levenskwaliteit zal aanzienlijk beter zijn.

Klachten van COPD zijn o.a. benauwdheid, slijm en hoesten.

Ontwikkel je een rokershoest? Stop dan, voor het te laat is. COPD zorgt ervoor dat je longfunctie blijvend vermindert.

Bronchitis als gevolg van rokerslongen

Een rokershoest kan ook het begin zijn van chronische bronchitis. Medicijnen als een inhalator kan verlichting bieden. Stoppen met roken is altijd beter.

Heb je bronchitis dan zijn de slijmen vaak geelgroen van kleur. Ook een longontsteking kan het gevolg zijn van een rokershoest.

Is rokershoest te behandelen? Worden rokerslongen weer schoon?

Rokerslongen kunnen weer schoon worden. Hoe? Door te stoppen met roken!

Als je stopt met roken, herstellen de trilhaartjes. Op den duur kunnen trilhaartjes zelfs weer normaal functioneren. De teer in je longen verdwijnt en de slijmen worden langzaam weer normaal.

Je rokershoest verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Natuurlijk is stoppen met roken makkelijker gezegd dan gedaan. Maar met doorzettingsvermogen en steun moet het ook jou lukken. Waar je aan kunt denken zijn producten die de nicotine vervangen. Bijvoorbeeld nicotinepleisters, of nicotinekauwgum.

Ben je roker en denk je dat een rokershoest er gewoon bij hoort? Dat is misschien wel zo, maar een rokershoest is niet ongevaarlijk.

Om je rokershoest een beetje te helpen, kun je stomen. Ook voldoende water drinken, rust nemen en hoestsiroop kunnen je helpen. Maar dat is allemaal tijdelijk. De rokershoest komt altijd terug. Zeker zo lang je rokerslongen hebt.

Stoppen met roken: trilhaartjes herstellen

Als je stopt met roken, herstellen de trilhaartjes. Na enige tijd zijn de haartjes weer even actief als voor je ging roken. De longen worden als vanzelf schoongemaakt.

Rokerslongen behoren snel tot het verleden. Als je hoest, is het slechts omdat je verkouden bent. Een hoestsiroop is dan vaak al voldoende voor genezing.

Slijmen worden weer helder van kleur. Net als bij iedere niet-roker. Er is immers geen teer in je longen meer te vinden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *