Zo Overwin Je De Angst Om Te Stoppen Met Roken.

Droom jij ook van een leven als gelukkige en gezonde niet-roker, maar heb je angst om te stoppen met roken?

Bij velen is het net die angst om te stoppen met roken die hen ook daadwerkelijk tegenhoudt om effectief ooit te stoppen.

Maar is het eigenlijk allemaal wel zo erg? Is het nodig om angst te hebben om niet meer afhankelijk te zijn van een vuile stinkstok? Is het nodig om angst te hebben om gelukkiger en gezonder te worden? Is het nodig om angst te hebben om langer te leven en langer van je kinderen en kleinkinderen te kunnen genieten?

Neen, natuurlijk niet.

Maar wat als die angst je toch blijft tegenhouden, waardoor je nooit de stap durft zetten om je laatste sigaret uit te doen? Dan ben je hier aan het goede adres.

Zo overwin je de angst om te stoppen met roken!

Angst om te stoppen met roken

Jaren lang heb ik gerookt. Niet af en toe 1 sigaretje, maar soms tot wel een pakje per dag, zeker op vrije dagen en in de weekends.

Evenveel jaren heb ik telkens opnieuw overwogen om te te stoppen, en toch lukte het maar steeds niet om door te zetten.

’t Is te zeggen: tot enkele jaren¬†geleden, want toen heb ik mijn angst om te stoppen met roken eindelijk wel¬†overwonnen!

Ik ontdekte dat er globaal 5 dingen zijn die mij -en waarschijnlijk ook jou- tegenhouden om te stoppen met roken:

  1. Angst voor de ontwenningsverschijnselen
  2. Angst voor de extra kilo’s die er volgens iedereen zouden bijkomen
  3. Angst om NOG MEER stress te krijgen
  4. Angst om in een zwart gat of depressie terecht te komen
  5. Angst voor de sociale gevolgen: hoe zouden mijn rokende vrienden reageren en hoe zou ik reageren om hen te zien roken?

Angst voor de stoppen met roken ontwenningsverschijnselen

Als roker hoor je vaak van alles over de voordelen van het stoppen met roken, maar laten we eerlijk zijn: stoppen met roken is zeker in het begin vooral afzien.

Zo kreeg ik te maken met nervositeit, hoofdpijn en een neerslachtig gevoel.

Op zulke momenten kun je heviger dan ooit terugverlangen naar een sigaret. Maar hoe vervelend dit ook is, je kunt het ook zien als een teken dat je op de goede weg bent.

Mijn moeder zei vroeger trouwens ook altijd dat als een wonde aan mijn knie¬†begon te jeuken, dat dat een teken was dat het aan het genezen was, en dat ik niet mocht beginnen krabben.¬†Dwars door de strijd heen ben je dus op weg naar de overwinning! ūüėČ

Heb je last van ontwenningsverschijnselen, lees dan ook eens mijn artikel over stoppen met roken en hoesten.

Angst voor de extra kilo’s

Nicotine verhoogt het calorieverbruik en stilt de honger. Bovendien gebruik je bij het roken je handen en je mond, zodat je minder geneigd bent tot eten. Maar als dat allemaal wegvalt, wat dan? Vliegen dan de kilo’s eraan?

Toegegeven: als je stopt met roken, kun je vooral in het begin wat aankomen. Toch is er veel dat je zelf kunt doen om dat te voorkomen.

Grijp niet te snel naar de chips of chocoladerepen, maar beloon jezelf af en toe door een gezond tussendoortje.

En wat niet onbelangrijk is: sigaretten veranderen je smaak- en reukzin. Als roker grijp je dus gemakkelijker naar voeding met een sterke smaak. Niet zelden zit daar ook veel vet in.

Dat roken je helpt om slank te blijven is dus een fabeltje. Een gezonde levensstijl is een veel beter idee!

De angst voor NOG MEER stress

De huidige maatschappij is een rollercoaster. Het leven is stressy. Een sigaretje werkt dan voor een roker altijd wel even als kalmeringsmiddel.

Aanvankelijk zag ik er dan ook tegenop om mijn rookpauzes te moeten missen.

Toch betrapte ik mijzelf op een belangrijke misvatting. Ik was namelijk voortdurend bezig om op stress te reageren, in plaats van het te reduceren.

En dat is een belangrijk verschil! Stress doet ons geen goed.

Een greep uit de gevolgen van stress:

  • Stress verhoogt de kans op buikvet
  • Stress verlaagt de weerstand
  • Stress maakt zenuwachtig, vermoeid en prikkelbaar
  • Stress verhoogt de kans op een depressie

Reden genoeg om stress niet ‘weg te roken’, maar om het bij de wortel aan te pakken.

Enkele tips: doe aan lichaamsbeweging, las regelmatig momenten van ontspanning in en bovenal…. blijf lachen!

Angst voor een depressie

Onderzoek maakt duidelijk dat rokende jongeren vaker depressief zijn.

Hoe dat komt? Nicotine, de verslavende stof in sigaretten, heeft effect op onze hersenen.

Maar een belangrijkere vraag is: worden jongeren dan depressief van roken, of roken ze omdat ze al depressief zijn? Het laatste is natuurlijk ook goed mogelijk. In sigaretten zit namelijk een stof die op antidepressiva lijkt. Dat verklaart waarom je je na een sigaret soms zoveel beter voelt.

En toch: een sigaret is geen geneesmiddel. Integendeel, de stoffen in een sigaret zijn -zoals je ongetwijfeld weet- bijzonder giftig.

Heb jij last van angstgevoelens? Dan helpt een sigaret jou misschien om even tot rust te kunnen komen. De gebaren van het roken, de nicotine en het inhaleren: het heeft allemaal een kalmerende werking. Maar troost je: werkelijke ontspanning is liefde voor je lichaam!

Tot slot: de sociale factor

Mijn grootste angst om te stoppen met roken had alles te maken met mijn omgeving.

Bij het bedrijf waar ik werk wordt veel gerookt. Zou ik dus stoppen met roken, dan kon ik mijn gezellige praatje tijdens de rookpauzes wel vergeten. Grote kans dat ik binnen zou moeten doorwerken, terwijl mijn collega’s zich buiten tegoed deden aan een sigaret.

Zoiets is niet alleen ongezellig, het demotiveert ook nog eens. Maar ga je erbij staan, dan rook je passief mee en krijg je onherroepelijk trek in een sigaret.

Toch loont het om het goede voorbeeld te geven. Wie weet kun jij je collega’s inspireren tot een gezonde levensstijl en kunnen jullie samen proberen stoppen?!

Angst om te stoppen met roken is begrijpelijk, iedereen moet er door, maar het hoeft je niet te weerhouden.

Identificeer je angst, zie het onder ogen en neem de beslissing voor een gezond leven. Doorzetten is beslist een serieuze opdracht, maar wel één die ongetwijfeld de moeite loont.

Veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *