Je Bent Gestopt Met Roken, Hoe Moet Het Nu Verder Om Vol Te Houden?

Gestopt met roken? Wil je dat graag zo houden? Wil je volhouden zonder het gevoel te hebben dat je iets mist of opgeeft?

Misschien is dit niet de eerste keer dat jeĀ probeert te stoppen met roken en is dit de zoveelste keer dat je toch weer bezweken bent aan de drang naar nicotine en een sigaret. Wel, je bent zeker niet de enige die dat meemaakt.

Lees snel even verderĀ en ontdek onze tips om vol te houden nadat je bent gestopt met roken.

Stoppen met rokenĀ gaat meestalĀ niet van vandaag op morgen

Stoppen met roken gebeurt, jammer genoeg, niet van de ene dag op de andere. Het is een hele stap. Deze vraagt zowel wilskracht als een sterk doorzettingsvermogen. Bovendien is het ook nog belangrijk om de juiste mindset te hebben.

Wereldwijd kampen rokers en ex-rokers met het probleem dat ze naar die sigaret blijven verlangen. De oorzaak hiervan kan heel wat verschillende redenen inhouden.

Wanneer je die stap van stoppen met roken hebt gezet ben je toch al heel goed bezig! Het toont aan dat je karakter en doorzettingsvermogen hebt. Met de juiste ingesteldheid en motivatie zal het je dan ook lukken om er definitief mee te stoppen, zonder te denken dat je iets mist in je leven.

Je zal ook niet langer het gevoel hebben dat je dingen moet opofferen, neen, je zal gaan houden van je nieuwe, gezonde levensstijl!

Wat gebeurt er inĀ je lichaam als je bent gestopt met roken?

Zoals je weet van bij het stoppen met roken wordt je rookgedrag beter langzaamaan afgebouwd. Een plotse stop is te bruusk en zal je snel doen hervallen als je jezelf niet goed genoeg voorbereid hebt.

Nicotine is namelijk zeer verslavend en dient langzaam uit je lichaam verwijderd te worden. Zo kan je lichaam stilaan gewoon worden aan een nicotinevrije stofwisseling.

Weet welĀ dat deĀ stoppen met roken ontwenningsverschijnselen al beginnen zodra je de sigaret uitmaakt.Ā Jup. Al na enkele minuten vraagt je lichaam opnieuw naarĀ een nieuw shot nicotine.Ā Daarmee zorgt je rookverslaving er dus voor dat je je hele leven in een continue periode van ontwenning zit. Al deze klachten heb je dus ook als je blijft roken..!

Je stofwisseling vertraagt wanneer je stop met roken. Dat zorgt ervoor dat je meer eetlust krijgt. Je gaat dus meer eten en dat kan je compenseren door meer aan beweging te gaan doen.

Regelmatig bewegen vermindert niet alleen je drang naar sigaretten, maar het bezorgt je een fit gevoel. Doordat je je fitter voelt ga je minder verlangen naar een sigaret en dat is goed want je hebt dit helemaal niet nodig!

Steek je geld dus liever in een leuke sportoutfit.

Elke roker kent het probleem dat deĀ handen gewend zijn aan het vasthouden van sigaretten. Het is daarom aangewezen om op zoek te gaan naar iets om je handenĀ bezig te kunnen houden. Denk maar aan een stressballetje of een pen om mee te klikken.

Hierdoor kan je je zenuwen onder controle krijgen en raak je je teveel aan energie op een gezonde manier kwijt.

Wanneer je als roker gewend bent aan steeds iets in je mond te hebben, is het handig om steeds wat kauwgom bij de hand te hebben. Deze vorm van kauwen heeft een ontspannende werking.

Zoek je dus een lekker smaakje kauwgom en geniet daarvan! Een ander hulpmiddel is het eten van fruit, lekker gezond. Het stilt je honger en dus ook je trek naar sigaretten!

Wanneer je begrijptĀ waarom iemand rookt, ga je hoogstwaarschijnlijk zelf nog makkelijker kunnen stoppen.

Wat moet je doen als je het weer even moeilijk krijgt?

Zowel het stoppen zelf als de momenten na je poging tot stoppen met roken gaan gepaard met ups en downs. Je zal zeker en vast te maken krijgen met momenten waarop je even zin krijgt om een sigaret op te steken.

Het is op zo’n momenten meer dan ooit belangrijk dat je voor ogen houdt waarom je bent gestopt met roken en vooral waarom je dat ook zo wilt houden.

Het is daarom geen slecht idee om een blad te maken waar je zoveel mogelijk redenen tot stoppen met roken opschrijft. Zo kan je er steeds naar kijken en dan besef je opnieuw waarom je dit allemaal nu ook weer doet.

Belangrijke redenen om stoppen met rokenĀ vol te houden, zijn o.a.:

  • Het is beter voor je gezondheid: rooklucht bevat heel wat schadelijke stoffen. Het is slecht voor je hart, bloeddruk, bloedvaten en longen. Hier bestaan confronterende foto’s van: deze maken misschien ook direct indruk op je.
  • Je omgeving: de rooklucht die je uitademt wordt door iedereen in je omgeving ingeademd.
  • Geld besparend: tabak is heel erg duur en dat zal er niet op verbeteren. Het gaat je alleen maar extra geld kosten!

Geld besparen door te stoppen met roken

Een ander belangrijk aspect van het stoppen met roken is: jezelf motiveren en beoordelen. Ook wanneer je reeds gestopt bent met roken is dit noodzakelijk!

De lijst met redenen om te stoppen met roken is al zeker een goede motivatie en stelt je een doel voor ogen. Het is ook belangrijk om jezelf te beoordelen, te evalueren.

Denk eens na of je goed bezig bent en wat je al bereikt hebt. Sta niet alleen stil bij dingen die minder goed zijn, maar denk ook aan wat je hebt bereikt tot dan. Beloon jezelf met een leuke avond of een ijsje wanneer je merkt dat je vooruitgang hebt geboekt. Gaat het nou eens minder, herpak jezelf dan de dag nadien.

Geef jezelf weer wat moed!

Beloon jezelf als je bent gestopt met roken!

Om je vooruitgang te merken kan je samen met iemand anders proberen te stoppen. Wanneer je praat over jullie ervaringen zullen jullie hieruit kracht halen om door te zetten, ook na een moeilijk moment.

Bovendien zal je merken dat je al heel wat vooruitgang boekt door erover te praten, je zal willen bewijzen dat je kan stoppen.

Een andere manier om te merken dat er vooruitgang zit in je proces is door geld opzij te zetten. Steek daarom het geld dat je normaal gesproken zou besteden aan het roken in een apart spaarpotje. Wanneer je dan na een bepaalde tijd hier gaat kijken, zal je merken dat dit al snel oploopt.

En met die centjes kan je heel veel andere leuke dingen doen. Trakteer jezelf op een reisje of bijvoorbeeld een fitnessabonnement!Ā 

Wanneer je gestopt bent met roken vergt het volhouden ervan nog steeds enkele inspanningen om met bepaalde gewoontes en handelingen om te gaan. En dat is volledig afhankelijk van jouw ingesteldheid.

Wanneer je wilt, zal dat kunnen! Net zoals hier geen sprake is over (medische) hulpmiddeltjes heb je er zelf ook geen nood aan. Het is je levensstijl & mindset die jou er voorgoed vanaf gaat helpen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *