Wat is tijdens stoppen met roken de moeilijkste periode?

Wanneer na het stoppen met roken de moeilijkste periode is, is niet eenvoudig te zeggen. Je moet een aantal fasen door. En die zijn niet allemaal even gemakkelijk.

Toch is stoppen met roken voor iedereen aan te raden. We geven je een overzicht van de fasen die je moet doorlopen. Welke fase voor jou het moeilijkst is, dat is voor iedereen persoonlijk.

Wat gebeurt er de eerste twee dagen nadat je gestopt ben met roken?

Alle begin is moeilijk. Maar als je twee dagen gestopt bent, ben je al goed op weg. Zelfs na een minuut of twintig is er al effect.

Heb je twintig minuten niet gerookt, dan daalt zowel je bloeddruk als je hartslag.

Na een dag ga je slijm ophoesten. Niets aan de hand, je longen zijn met een schoonmaakactie bezig. Hiermee wordt alle koolmonoxide uit je lichaam verwijderd.

Ben je twee dagen gestopt met roken dan is de nicotine uit je lichaam. Zowel je smaak als je reukvermogen is nu weer redelijk normaal. Je wist niet meer hoe lekker sommige gerechten smaken!

Na twee dagen heb je dus echt al resultaat richting gezondheid. Is dit tijdens het stoppen de moeilijkste periode? Dat kan. Je bent immers verslaafd geweest aan de nicotine. Maar wees trots op jezelf, je hebt de eerste stap gezet.

Natuurlijk is het niet eenvoudig, stoppen met roken. Maar op naar een rookvrij leven, toch?

Je bent een week gestopt met roken, wat is er gebeurd?

De derde dag nadat je gestopt bent met roken krijg je meer energie. Je merkt dat je al veel eenvoudiger ademhaalt. Misschien heb je nooit echt gemerkt dat het moeilijker ging, maar na het stoppen met roken moeilijk ademen, behoort tot het verleden!

Na een week ruik je zelf een stuk frisser. Ook dit is iets dat je zelf niet zo snel merkt, maar rokers hebben geen frisse lichaamsgeur. Omdat de rooklucht nu niet meer om je heen hangt, ruik je eindelijk weer fris. Je omgeving is vast heel blij met je.

Of dit na het stoppen met roken de moeilijkste periode is, hang af van jezelf. Maar krijg je complimenten uit je omgeving, dan houd je het vast makkelijker vol. Vraag je omgeving je te steunen, dat helpt je door de moeilijke periode heen.

Een maand geleden gestopt met roken? Hoe ben je er aan toe?

Een week of twee na het stoppen met roken voel je je heel fit. Veel fitter dan je je lange tijd gevoeld hebt. Je hebt de moeilijkste periode tijdens stoppen met roken nu wel gehad. Het zou stom zijn om nu niet door te zetten, toch?

Na vier weken merk je dat je huid mooier wordt. Roken heeft lange tijd nadelig effect gehad op je huid. Die tijd is definitief voorbij! Een frisse en mooie huid is het gevolg. Je straalt weer!

Als je nu terugdenkt, is stoppen met roken moeilijk? Of vind je het nu eenvoudig, stoppen met roken?

Wat is twee maanden nadat je bent kunnen stoppen met roken de moeilijkste periode

Ben je zes weken gestopt met roken? Dan merk je dat vast aan je mond. Je tandvlees is weer mooier geworden en je tanden zijn minder geel. Je hele mondhygiëne is door het stoppen met roken weer op peil.

Na twee maanden merk je ineens dat je haar verandert. Het is weer voller en glanst meer.

Nu moet je echt niet meer gaan roken. Je wilt toch niet opnieuw beginnen? En bij een volgende poging te stoppen met roken de moeilijkste periode wéér doormaken? Nee, toch?

Een jaar of langer van het roken af, hoe gaat het met je?

In sneltreinvaart gaan al je gezondheidsproblemen op de schop. Een week of twaalf na het stoppen met roken is je bloedcirculatie beter. Zet je door dan merk je dat je minder gaat hoesten.

Na een half jaar is je stem weer normaal. Het is er misschien ingeslopen, maar rokers hebben een doorrookte stem. Ze zijn vaak wat meer hees dan anderen. Je bent nu zo lang gestopt dat je weer kunt zingen als een nachtegaal!

Kijken we naar ernstige aandoeningen, dan kunnen we zeggen dat er nogal wat risico’s afgenomen zijn, na een jaar. Een jaar zonder sigaret en het risico op hart- en vaatziekten is gehalveerd.

Volgens de statistieken nemen er elk jaar dat je gestopt bent met roken risico’s af. Ben je vijf tot tien jaar gestopt, dan heb je net zoveel kans op een beroerte als niet-rokers.

Na vijftien jaar is hetzelfde gebeurd met de kans op hart- en vaatziekten. Je bent misschien wel net zo gezond als een niet-roker nu!

Is het niet eenvoudig te stoppen met roken? Maar als je doorzet, word je beloond. Dat weet je eigenlijk al na een week.

Neem als advies aan: ga niet opnieuw roken. Na verloop van tijd wil je vast weer stoppen. En dan is stoppen met roken moeilijk. Weer net zo moeilijk als de vorige keer. Wellicht zelfs moeilijker.

Weet waar je het voor laat. Je wilt toch niet dat je dan na het stoppen met roken de moeilijkste periode opnieuw beleeft?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *