Stoppen Met Roken Onder Hypnose, Feit of Fabel?

Stoppen met roken onder hypnose lijkt een aantrekkelijke en eenvoudige manier om te stoppen met roken, zeker wanneer je alles al hebt geprobeerd. Hypnose geeft toegang tot het onderbewustzijn waarmee in ├ę├ęn of enkele sessies de behoefte om te roken kan worden uitgeschakeld.

Dat klinkt toch zeker geweldig!

Maar werkt het daadwerkelijk? Kun je echt stoppen met roken onder hypnose? Of is het toch een fabeltje?

Wat doet hypnose?

De hypnotherapeut brengt je met zijn of haar stem in een rustige en ontspannen toestand van lichaam en geest. Onder hypnose raak je in een soort trance.

Je bent op dat moment extra geconcentreerd en gefocust op alle informatie die je onder hypnose binnenkrijgt. Hiermee verkrijgt de therapeut op een eenvoudige manier toegang tot je onderbewustzijn.

Het onderbewustzijn kun je vergelijken met de besturing van je geest en lichaam. Het onderbewustzijn bevat alle informatie over hoe we denken, redeneren, ervaren en voelen. Directe toegang tot het onderbewustzijn biedt een mogelijkheid tot herprogrammering.

Je kunt dus als het ware anders gaan denken over de aantrekkelijkheid van het roken. Vanuit je onderbewustzijn kun je het roken plots anders gaan ervaren en zo kan een sigaret na de hypnose-sessie bijvoorbeeld opeens heel vies smaken.

Je overtuiging dat roken zeer ongezond is, kan zo worden versterkt. Je wilskracht om te stoppen met roken kan onder hypnose dus ook aanzienlijk vergroot worden.

In onderstaande video legt psycholoog Kris De Ruysscher uit hoe hypnose exact werkt:

Kan iedereen stoppen met roken onder hypnose?

Niet iedereen kan onder hypnose worden gebracht. Soms lukt het de therapeut nauwelijks of helemaal niet zijn of haar pati├źnt onder hypnose te krijgen. Volgens onderzoeker (en expert in hypnose) David Spiegel is een kwart van zijn pati├źnten niet te hypnotiseren.

Los van het waarom het bij 1/4 van de mensen niet lukt, betekent het dus dat de kans dat je onder hypnose kan gebracht worden om te stoppen met roken een slaagkans van 75% heeft.

Wat kost hypnotherapie?

Hypnotherapie is op zich geen goedkope vorm van therapie, maar er zijn gelukkig wel zorgverzekeraars die een vergoeding verstrekken.

Dit kan een gedeeltelijke of volledige vergoeding zijn.

Het is zinvol (bij de keuze van) je ziektekostenverzekeraar uit te zoeken of deze een vergoeding voor hypnotherapie verstrekt. Hypnotherapie valt onder de vergoeding uit de aanvullende verzekering bij de meeste zorgverzekeraars onder de noemer alternatieve geneeswijzen.

Informeer voor de zekerheid bij de verzekeraar of de vergoeding ook geldt voor stoppen met roken onder hypnose. Er kunnen meerdere sessies nodig zijn om het doel te bereiken.

De meeste zorgverzekeraars verstrekken tot een maximaal bedrag een vergoeding en/of stellen een limiet aan de hoogte van een maximale vergoeding per dag of jaar. De behandelaar moet hiervoor in ieder geval aangesloten zijn bij de Nederlandse Beroepsvereniging van Hypnotherapeuten (NBVH) en/of de Nederlandse Gilde van Hypnotherapeuten (NGvH).

Beide zijn beroepsopleidingen op HBO niveau. Je kunt er dus zeker van zijn dat deze therapeuten deskundig zijn en voldoen aan de landelijk gestelde kwaliteitseisen.

Ons besluit over stoppen met roken onder hypnose?

Of je werkelijk zult stoppen met roken onder hypnose, hangt in eerste instantie af of je er een geschikt persoon voor bent. Niet iedereen laat zich onder hypnose brengen.

Als de zorgverzekeraar een vergoeding verstrekt voor hypnotherapie, maakt dat de drempel voor deze vorm van therapie echter laag. In geval van een tegemoetkoming in de kosten door je zorgverzekering weet je daarnaast ook zeker dat de therapeut bevoegd en geschikt is je te helpen om te stoppen met roken onder hypnose.

In dat geval is de poging om te stoppen met roken onder hypnose beslist de moeite waard. Je loopt immers geen risico om (veel) te betalen en je mag verwachten dat je deskundige hulp krijgt.

Baat het niet, dan schaadt het zeker niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *